Ahad, 4 November 2007

JIN DAN GANGGUAN

Kita sering mendengar orang dirasuk, diganggu makhluk halus dah sebagainya, bukan kita nak katakan mereka sering abaikan perintah dan larangan Allah, kita pun bukan baik sangat nak kata oarang macam tu kan? tapi kadang-kadang benda ni datang tanpa kita duga.

kebiasaan dugaan ini datang atas sebab-sebab berikut:
- saka - datuk nenek kita yang dahulu kala yang mempunyai bendang atau kebun yang besar memerlukan penjaga daripada pencuri yang mencuri hasil tanaman.
- dengki - kerana ada kelebihan pada diri kita, orang menghantar makhluk halus untuk mengganggu kita dan keluarga kita.
- berubat - orang yang kebiasaan meminta ubat dari bomoh-bomoh, perlu berhati-hati, sambil memberi ubat, dia juga memberikan khadamnya kepada kita. Kerana, setelah dia mati, dia perlukan pewaris..
- melanggar kawasan penempatan
- mulut terlalu biadab

sebab itu banyak lantang larang dalam agama sebagai contoh buang air di kawasan air yang bertakung dan sebagainya, tanpa kita ketahui, ia merupakan tempat permainan jin..

maka dari itu, saya ingin berkongsi untuk anda semua asas-asas tentang pengenalan jin, semoga kita terhindar dari gangguannya..

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt melaknat dan perintah turun ke bumi.

Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

2) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tu.

Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

*apabila ingin buang air diperjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " SalaMun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin."

Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong... ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang mel ayu suka sangat menepung tawar !!!

Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 hingga 10 kali, jika tidak, bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya)

* Kalau rajin..Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim Muslimat yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati

Tiada ulasan: