Ahad, 19 April 2009

Lu Fikirlah Sendiri!!!!

Aduh, bingit rasanya bila membaca kenyataan artis negara kita yang semakin hari semakin biadab terhadap hukum islam. Sebelum ini dikecohkan tentang penghinaan isteri Rasulullah S.A.W. Kini, berpelukan " tidak menjejaskan ekonomi negara ". Itulah yang dipaparkan dalam sebuah laman web berita (dalam Malaysia).

Mungkin tajuk itu hanya sekadar lawak jenaka, tetapi ketika saya membaca penulisan wartawan dalam berita itu, banyak perkara yang perlu kita sama-sama fikirkan. Lagi-lagi menyentuh isu hukum. Bila mana kita sebut tentang hukum, bermakna ia sudah merangkumi adab dan kemasyarakatan.
Mungkin ayat dibawah tidak disenangi oleh segelintir masyarakat. Tapi rasanya inilah selembut ayat yang mampu diberikan untuk pembaca dan tuan empunya badan. Segala nasihat bukanlah ditujukan sebulat-bulatnya kepada dia dan artis yang lain, tapi untuk diri saya sendiri yang kadan-kadang lupa dan lalai.

Kerana sikap artis yang semakin hari semakin menampakkan ceteknya ilmu membuatkan amarah yang disimpan selama ini membuak-buak untuk diluahkan. Semakin lama semakin mencontohi barat. Yang paling menyedihkan orang islam pula, lagi-lagi berbangsa melayu. Jangan sampai bangsa lain maju, barulah nak salahkan orang melayu

Jom kita redah apa kata artis ini!!!!!

Tidak dirancang dan tidak menyesal.
-Adakah dikeranakan sesuatu yang tidak dirancang itu boleh dianggap tidak sengaja?
-Alangkah kasihan seorang muslim yang berbangsakan melayu tidak menyesal atas kelakuan yang tidak beradab.


-Adakah kerana sifat sayangnya membolehkan dia berpelukan dengan wanita lain?
-Adakah kerana sifat sayang membolehkan dia berpelukan dengan tempat yang kena?
Just for infomation, hanya ikatan perkahwinan sahaja membolehkan anda berpelukan dengan wanita yang dihalal untuk dikahwini. Itu pun dilarang berpelukan dikhalayak ramai.

ha, yang ini lagi jawapan yang sengal..


Saya bukan melakukan kesilapan yang besar!!!!
-Oh, my Allah!!!! ungkapan apa ini???? Jahil sangat ke artis kita dalam pemahaman agama???

Wahai saudara, jika kurang ilmu agama sekali pun, tolonglah jangan ungkapkan ungkapan yang boleh menyentuh sensetiviti umat islam. Segala-galanya mencerminkan pemikiran saudara ditahap mana. Sememangnya saudara 'raja lawak',tetapi tiada lawak dalam menjalani hukum Allah.

Kepada pengundi 'raja lawak' dan Anugerah Bintang popular, andalah semua yang akan dipertanggungjawabkan dihadap Allah kelak. Dia menang atas tangan anda.. dan dia melakukan ini atas kemenangan yang anda telah berikan. Sebab itu, sekecil mana pun anda lakukan, ia tetap dinilai oleh Allah SWT. Mengundi untuk kebaikan ia akan diberikan pahala di sisi Allah dan balasannya adalah syurga, manakala mengundi kepada kemunkaran adalah disebaliknya.

Ada lagi ungkapan yang dijawab ketika ditanya wartawan tersebut, rasa tidak sanggup nak diletakkan lagi. Anda semua boleh layari laman ini untuk mengetahui lebih lanjut http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0419&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm

Wahai saudara... LU PIKIRR LA SENDIRI!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tiada ulasan: