Selasa, 16 Mac 2010

Kebahagiaan Dan Ketenangan

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
هو الذى أنزل السكينة فى قلوب المؤمنين ليزدادوا إيمانا مع إيمانهم ولله جنود السماوات والأرض وكان الله عليما حكيما
Bermaksud : Dialah telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah disamping keimanan mereka ( yang telah ada ). Dan kepunyaan Allahlah tentera langit dan bumi dan Allah lagi Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. ( al-fath : 4 )

Sebab diturunkan ayat : Ketika pembukaan Kota Mekah, para sahabat menjadi ketakutan untuk melakukan serangan demi menawan kembali kota Mekah yang setelah lama didiami mereka. Dalam hati mereka timbul kegusaran samada mereka yang ditawan atau menerima kekalahan. Maka Allah turunkan ayat ini untuk memberikan ketenteraman kepada tentera-tentera Allah.

Hikmah untuk pejuang Islam :
Semua pejuang Allah, tidaklah kamu semua perlu gusar dalam memperjuangkan Agama Allah kerana kemenangan itu pasti dan dijamin oleh Allah SWT. Sebelum mencapai kemenangan, perlulah pejuang-pejuang Allah mengisi dan menguatkan pengisian rohani dalam meningkatkan ketaqwaan kepada Allah S.W.T. Kerana, dalam mencapai kemenangan, tidaklah seharusnya setiap individu merebut kuasa dan pangkat dalam pentadbiran mahupun mana mana pertubuhan. Jika ini masih terdetik didalam hati, kemenangan yang Allah janjikan pasti akan tertunda.

Jalan mencapai ketenangan dalam hati terdapat beberapa jalan, iaitu :
- Mengenali Allah.
- Duduk di dalam majlis ilmu
- Mengamalkan ilmu
- Usaha menyampaikan ilmu
- Tingkatkan jihad.

Musuh Islam sentiasa berada di mana-mana. Yang paling dekat ialah nafsu. Nafsu adalah musuh paling utama dalam memperlambatkan gerak dakwah dan jihad dalam Islam. Jika kita melepasi musuh terdekat ini, kita akan hadapi musuh kedua iaitu orang Islam yang tidak inginkan kebangkitan Islam. Musuh yang terakhir adalah, kafir harbi. ( Kafir yang ingin memerangi Islam )

Percayalah, kemenangan pasti berlaku. Tunggu masa, usaha, doa dan tawakkal. Disitulah manusia akan mengetahui, ketenangan dan kebahagiaan berada dalam Islam.

Tiada ulasan: